DOLMA (főétel)
Hozzávalók: fél kg marhahús fél kg sertéshús 1 marék rizs 2 közepes fej vöröshagyma csipetnyi pirospaprika 1 kávéskanál bors ízlés szerint só 2 kis doboz sűrített paradicsom csipetnyi lila bazsalikom olaj 1 üveg szőlőlevél
A húsokat finomra daráljuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, és a rizzsel, a fűszerekkel, a két doboz sűrített paradicsommal, valamint az olajjal összekeverjük. ( A fűszert ízlés szerint használjuk. ) A szőlőleveleket lemossuk. A kiterített szőlőlevelekbe húst teszünk és feltekerjük. Szorosan egymás mellé lábosba helyezzük őket, és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. A vízbe öntünk egy kis olajat. Helyezzünk rájuk egy kistányért, hogy miközben főzzük, ne essen szét a szőlőlevél. Körülbelül 30 percig kell kis lángon főzni, ameddig a rizs megpuhul. Fokhagymás joghurttal, vagy tejföllel tálaljuk. Hagymás dolma Ismert a dolma hagymás változata is. A töltelék ugyanolyan, mint a hagyományos változatban, ám a szőlőlevél helyett hagymalevélbe tekerjük. A hagymát ecetes vízben puhára kell főzni, majd leveleire bontani, és a tölteléket beleburkolni. Az elkészült darabokat paradicsomlével meglocsoljuk. Édes aszalt szilvát teszünk a hagymák közé és úgy főzzük. Böjti dolma Az örmények keresztények. Ezért a nagyböjtben a húst lencsével és rizzsel helyettesítik.