Atkuális híreink

Kapcsolat

Hungary-1052 Budapest, Semmelweis utca 17.

Telefon: 06-1-267-6203

- Örmény szervezetek, politikai- és sajtókapcsolatok, közélet, választási témakörökben:

Avenesian Alex +36-70-432-5979

E-mail: ormenyek@gmail.com

Facebook:

www.facebook.com

/avanesian.alex

Nyitvatartás:

Hétfő: programok szerint

Kedd: 14.00 - 19.00

Szerda: 14.00 - 19.00

Csütörtök: 12.00 - 17.00

Péntek: 14.00 - 19.00

Szombat: programok szerint

Vasárnap: programok szerint

Idő-Ívek 2013

IDŐ-ÍVEK

Kultúrtörténeti, közösségi, művészeti, város-kulturális időutazás (múlt-jelen-jövő) a Belváros művészeti negyedében KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0001 kódszámú projekt keretében. Az Örmény Kulturális és Információs Egyesület 2013. májusában sikeresen pályázott a Belváros-Lipótváros Önkormányzata által kiírt pályázatra. A programokon széles közönség ismerte meg az örmény és a magyar kultúrát, és a belváros új művészeti negyedének fontos színterét a Semmelweis utcában.

2013. május 11, 18 óra: nyitóprogram Lázár Imola, örmény gasztronómia, filmvetítés, és zene az IDŐ ÍVEK program keretében.

A Belváros művészeti negyedének létrehozása az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Déli-Belváros Megújítása elnevezésű projekt kiemelt prioritású cél az 5. kerületben. Kiemelt beruházási projekt keretében megújult a Belváros új főutcája, amely jelentős minőségi fejlődést eredményez a városrészben. A meglévő közösségi, közéleti és kulturális szervezetek és események magasabb minőségi színvonalon, még nagyobb hatékonysággal képesek megszólítani a helyben élőket, motiválva őket az épített környezet még elkötelezettebb megóvására és a lehetőségek, adottságok még tartalmasabb kihasználására. Az IDŐ-ÍVEK, Kultúrtörténeti, közösségi, művészeti, város-kulturális időutazás (múlt-jelen-jövő) a Belváros művészeti negyedében című mini-projekt kiemelt célja a rekonstrukciós folyamattal kapcsolatos érdekességek, új közösségi és kulturális lehetőségek kutatása, megrendezése és sikeres megvalósítása. Ennek keretében az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület a pályázat megvalósításának idejében művészeti kiállítások megvalósítását, játékos, vetélkedő és gyerekprogram szervezését, több kulturális, művészeti programok megvalósítását tervezi a Déli belvárosban. Teszi ezt az érintett lakosság bevonásával, törekedve a helyi hagyomány erősítésére, a kötődéseket, az identitást erősítve. Az egyesület további célja a rendezvénysorozat keretében az egészséges életmódhoz, a környezettudatossághoz és a társadalmi befogadáshoz kapcsolódó workshop szemléletformáló akció szervezése. Az egyesület Semmelweis utcai tere a fogyatékkal élők által könnyedén megközelíthető – akadálymentesített – így kiemelt prioritás a fogyatékkal élők bevonása a programsorozatba. Az általunk tervezett programsorozat fontos célja, hogy a fogyatékkal élők életkörülményeinek javítását bemutató programot hozzunk létre. Gyermekeknek pályázatot és több foglalkozást is tervezünk, amelynek keretében a természetes és épített környezet megóvásával kapcsolatos szemléletformáló programokat tartunk.

 

Idő Ívek programsorozat:

IDŐ-ÍVEK, kortárs képzőművészeti kiállítás. Város-kulturális időutazás (múlt-jelen-jövő) a Belváros művészeti negyedében című mini-projekt nyitórendezvényére 2013. május 11-én került sor. A telt házas, kiemelt érdeklődéssel kísért program keretében a téma a művészet értelmezésében az új közösségi és kulturális lehetőségek feltárása volt. A múlt értékeinek, jelen idejűvé tételén keresztül a jövő közösségi, kulturális irányainak a feltárása volt a cél. A rendezvénysorozat keretében - így a nyitórendezvényen is - fontos cél az egészséges életmódhoz, a környezettudatossághoz és a társadalmi befogadáshoz kapcsolódó workshop szemléletformáló akció szervezése. A május 11-ei tematikus napon örmény és magyar gasztronómiai bemutatót, örmény kulturális fesztivált rendeztünk, amelynek keretében az örmény és magyar kulturális kapcsolatok és kötődések feltérképezését vállaltuk. A nap keretében Lázár Imola zománcművész tartott zománcművészeti bemutatót, előadást a műfajról. 

 

 

Nyitóprogram, kiállításmegnyitó, workshop, örmény gasztronómiai bemutató, filmvetítés. Idő-ívek tematikus nap, foglalkozás gyerekeknek,felnőtteknek a természetes és építtet környezetről, a hagyományról, a művészetről. (2013. május 11. 18 órától, fotók az eseményről)

Fúzionizmus a művészetben. Ázbej Kristóf Párizsi-Budapesti képzőművész workshop-ja. (2013. május 14. 18 óra)
Örmény Kulturális Központ - Tat Contemporary Art Gallery meghívja Önt és partnerét Ázbej Kristóf képzőművész Catukal-kód: A bagneuxi óriáskollázstól a fuzionizmusig — Lényegkeresés a kortárs képzőművészet erőterében című portrébeszélgetésre, 2013. május 14-én, 18 órára.Téma: Fuzionizmus a művészetben. Ázbej Kristóf Párizsi-Budapesti képzőművész workshop-ja. Hogyan jár be egy magyar művész nemzetközi utat, ezalatt hogyan alakul ki művészeti programja. Melyek az alkotói módszerei, mi a magyar francia művészet közötti azonosság, eltérés, a bagneuxi óriáskollázs projekttől a Catukal-kódig, a tudomány, a kommunikáció és a vizuális képzőművészet összefüggéseinek kérdései ma. Lényegkeresés a magyar és nemzetközi geometrikus képzőművészetben
"A struktúráig lecsupaszított lényegkeresés a magyar és nemzetközi geometrikus képzőművészetnek, a modern geometrikus absztrakt gondolkodásnak az alapvető törekvése volt. Ázbej Kristóf friss geometrikus munkái is erre a hagyományra építenek: a lényegkeresésről szólnak, illetve inkább a lényegkeresés nehézségeiről és problémáiról.A Galéria IX-ben legutóbb bemutatott 2013-as sorozat egyik érdekessége az aktuális divatszínek alkalmazása, de ami igazán izgalmassá teszi A catukal-kód címmel futó együttest, az az, ahogy a képzőművészeti projekt összefonódik, szimbiózisba lép a háttérben futó fiktív történettel. A scifi-szerű sztori központi eleme egy rejtjeles üzenet. A kiállítással ennek grafikus reprezentációja – mint művészeti alkotás – jelenik meg a kortárs képzőművészet erőterében." Rieder Gábor, Flash Art Hungary főszerkesztője. Ázbej Kristóf Párizsban és Budapesten él és dolgozik.
Kneisz Eszter iparművész a Magyar Képző- és Ipaművészek Szövetségének, a Magyar Kárpitművészek Egyesületének és BENTA Art Regionális Művészeti Egyesület tagjának bemutató előadása a gobelin hagyományos technikájáról a kárpitművészet 21. századi lehetőségeiről. Kneisz Eszter által képviselt művészi-technikai profizmus, a gondolatok mélysége, eredetisége, a gobelin térbe helyezése képes megújítani ezt a több száz éves alkotói módszert. Az előadás a hagyományok újraéledésének és modernizációjának fontosságára hívta fel a figyelmet.(2013. május 17. 18 óra)

Idő-ívek tematikus napok, foglalkozás gyerekeknek,felnőtteknek a természetes és építtet környezetről, a hagyományról, a művészetről. Művészeti workshop. Rajzpályázati foglalkozás. A foglalkozást Martaian Ermone-Zabel vezeti. Ermone 1973-ban  született Csíkszeredán, (Hargita megye) egy az örmény genocídium idején Romániába menekült örmény családba. Szamosújváron fejezte be általános és középiskolai tanulmányait, és 1998-ban Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen közgazdaságtanból diplomáztam. Jelenleg Budapesten él, másfél évvel ezelőtt elindított egy festő tanfolyamot, ahol az üvegre festett örmény miniatúrák festészetét tanítja az Örmény Kulturális Központban.
A művészettel való foglalkozás, ami a családjában hagyomány, (nagyapja szőnyegkészítő mester volt) a középiskolai tanulmányai alatt kezdte el. Ermone gazdag szellemiségű helyen nőtt fel, ahol sok ikonfestő művész vette körül, hozzá tudott férni a niculai ikonokról szóló tankönyvekhez. Ilyen módon egyre inkább kezdett vonzódni a üvegre festett ikonok művészetéhez. Az üvegre festés technikáját kombinálva Ermone az örmény miniatúrákkal, új utakat nyitott a művészet területén. A pályán eltöltött több mint 18 év alatt részt vett több egyéni és csoportos kiállításon Romániában és más országokban is. Csoportos kiállítások: Bastion Galéria - Kolozsvár (Románia) – 1995; Történelmi Múzeum - Szamosújvár (Románia) – 1998; Művelődési ház - Szamosújvár (Románia) – 2000; Román Kulturális Központ - Budapest – 2005; ProEtnika Fesztivál - Segesvár (Románia) – 2008, 2009; Örmény Kulturális Központ - Budapest – 2009; Skanzen - Bukarest – 2012; Bárdos Lajos Általános Iskola Dunakeszi – 2013. Munkái megtalálhatók magángyűjteményekben is. Svájcban, Németországban, Franciaországban, Egyesült Államokban, Ukrajnában, Izraelben és Olaszországban. (2013. május 12, május 18, május 25, 14 és 16 óra között) 


Idő-ívek címmel Mózes Tamara és Ujházi János koncertje. A koncert keretében az 5. kerület komolyzenei kulturális közkincsét felhasználva komoly és könnyű zenei improvizációkat ad elő a Párizsban és az Olaszországi Velencében zenei tanulmányokat is folytató zenészpáros.(2013. május 24. 20 óra)


Idő-ívek tematikus nap, foglalkozás gyerekeknek,felnőtteknek a természetes és építtet környezetről, a hagyományról, a művészetről. Művészeti workshop. Rajzpályázati foglalkozás. A foglalkozást Martaian Ermone-Zabel vezeti.(2013. május 12, május 18, május 25, 14 és 16 óra között) 

Czimbalmos Márta, Cedenka Idő-Táj-Individum című kiállítása. A program célja az ember és táj, a természetes és épített környezet közötti kapcsolatok feltárása, bemutatása. A képzőművészet és az irodalom kapcsolatának vizsgálata. Portrébeszélgetés az alkotóval. (2013. május 28. 18.30.) 

Horváth Jazz Trió Idő-ívek című koncertje. A magyar és nemzetközi jazz ikonikus zenészeinek műveivel belvárosi 100 évet átfogó zenei időutazásra kerül sor. (2013. május 30. 20 óra)


 

 

 

 

AZ IDŐ-ÍVEK rajzpályázat eredményhirdetése, díjátadás, közreműködik Martaian Ermone-Zabel. Az esten örmény gasztronómiai bemutató és előadás is hallható lesz. A programot Avanesian Alex vezeti. (2013. május 31. 18 óra)

A pályázat keretében díjazott alkotók: MAGÓCS ERZSÉBET (első díjas), FEDERMAYER ÉVA (második díjas), KABDEBÓ - PINTÉR ERZSÉBET (harmadik díjas), Dr. FRÖHLICH IDA (díjazott alkotó), TÓTH SÁNDOR (díjazott alkotó), DÁVID KRISZTIÁN (díjazott alkotó), KABDEBÓ JÁNOS (díjazott alkotó), KATONA MÁRIA (díjazott alkotó), TAPASZTÓ GÁBOR (díjazott alkotó), VARTAPETJÁN GÁBOR (díjazott alkotó)

A rendezvényen Avanesia Alex vetített képes előadást tartott és a közönség megtekinthette az Örmény legenda című 55 perces kantáta-filmet: "Az egyetemes folklór tanúsága szerint az örményeknél is jelentős szerepet játszott a természeti elemek tisztelete, melyek között az első helyet a nap imádata foglalta el. De jelentős szerep jutott a csillagoknak is. Ugyanakkor istenként tisztelték a természet rontó, pusztító erőit is.

Kimagasló helyet foglalt el Anahit a termékenység istennője és a másik legnépszerübb örmény isten Vahagn a mennydörgés és villámlás istene, akit „mennykő szaggatónak” is neveztek. Movszesz Horenaci krónikája mint egy himnusz elmondja, hogy az ég és a föld vajúdásából hogyan születik meg, hogyan tör elő lángnyelv formájában egy tengeri nádszálból a tűzhajú istenség. Ebben az istenségben egyesül testesül meg az ősi pogány természetkultusz pantheonja: az ég, a föld, a víz, a tűz – az őselemek tisztelete.

VAHAGN NAPISTEN SZÜLETÉSEVajúdik az ég és a föld.Vajúdik a bíboros tenger.Vajúdik a tengerben a vöröslő nádszál..A nádszál csövéből füst tör elő,A nádszál csövéből láng tör elő,A lángból egy ífjú toppan előTűzvörös hajjal,Lángcsóva-szakállal,Szemei égő napocskák.Schütz Ödön fordítása.

Az előadás keretében a földrajzi elhelyezkedés, a történeti tudnivalók és a hatezer éves örmény kultúra a barlangrajzoktól a pogány istenimádaton keresztül 301-ig, amikor is a világon elsőként tették államvallássá a kereszténységet az örmények. Avanesian Alex előadásában irodalmi részletekkel is fűszerezi a történeti áttekintést. Várjuk Önöket!

 

 

 

 


Sajtóanyagok. 

Rendkívül sikeresen zárult a Belváros-Lipótváros Önkormányzata által az Európai Szociális Alap által kiírt Kultúrtörténeti, közösségi, művészeti, város-kulturális időutazás (múlt-jelen-jövő) a Belváros művészeti negyedében KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0001 kódszámú projekt keretében a Semmelweis utca 17-ben létrejött programsorozat. A május 11. és 31. között rendezett programnapok alatt 15 alprogram valósult meg jelentős érdeklődés mellett. A program célkitűzései és a Déli Belváros kulturális negyedére irányuló pályázati törekvéshez a megvalósított. Köszönjük a közreműködők, alkotóművészek, a pályázaton részt vett alkotók, nemzetközi zenészek, művészettörténészek, gasztronómiai tanácsadók, önkéntesek és mindenek előtt a közönség érdeklődését. Bízunk abban, hogy az Önkormányzat a jövőben is együttműködő partnere lesz a magas színvonalú kerületi kulturális helyszínnek. A Belváros művészeti negyedének létrehozása az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Déli-Belváros Megújítása elnevezésű projekt kiemelt prioritású cél az 5. kerületben. Kiemelt beruházási projekt keretében megújult a Belváros új főutcája, amely jelentős minőségi fejlődést eredményez a városrészben. A meglévő közösségi, közéleti és kulturális szervezetek és események magasabb minőségi színvonalon, még nagyobb hatékonysággal képesek megszólítani a helyben élőket, motiválva őket az épített környezet még elkötelezettebb megóvására és a lehetőségek, adottságok még tartalmasabb kihasználására. Az IDŐ-ÍVEK, Kultúrtörténeti, közösségi, művészeti, város-kulturális időutazás (múlt-jelen-jövő) a Belváros művészeti negyedében című mini-projekt kiemelt célja a rekonstrukciós folyamattal kapcsolatos érdekességek, új közösségi és kulturális lehetőségek kutatása, megrendezése és sikeres megvalósítása. Ennek keretében az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület a pályázat megvalósításának idejében művészeti kiállítások megvalósítását, játékos, vetélkedő és gyerekprogram szervezését, több kulturális, művészeti programok megvalósítását tervezi a Déli belvárosban. Teszi ezt az érintett lakosság bevonásával, törekedve a helyi hagyomány erősítésére, a kötődéseket, az identitást erősítve. Az egyesület további célja a rendezvénysorozat keretében az egészséges életmódhoz, a környezettudatossághoz és a társadalmi befogadáshoz kapcsolódó workshop szemléletformáló akció szervezése. Az egyesület Semmelweis utcai tere a fogyatékkal élők által könnyedén megközelíthető – akadálymentesített – így kiemelt prioritás a fogyatékkal élők bevonása a programsorozatba. Az általunk tervezett programsorozat fontos célja, hogy a fogyatékkal élők életkörülményeinek javítását bemutató programot hozzunk létre. Gyermekeknek pályázatot és több foglalkozást is tervezünk, amelynek keretében a természetes és épített környezet megóvásával kapcsolatos szemléletformáló programokat tartunk. 

Amennyiben fotókra, vagy további információra van szüksége, hívja a 20-415-6776-os telefonszámot, vagy írjon a tatgallery@gmail.com, info@ararat.hu emailcímre.