Mante leves
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 2 óra.
HOZZÁVALÓK: 1 evőkanál vegeta 3 pohár tejfől 2 pohár joghurt 4 gerezd fokhagyma szumah füszer
A TÉSZTÁHOZ: 2 bögre liszt 2 tojás 1 teáskanál só 4-5 evőkanál olaj
A TÖLTELÉKHEZ: 20 dkg darált marhahús 1 fej hagyma aprítva fél teáskanál só csipetnyi bors 1 kávéskanál pirospaprika
A leves elkészítését a bele való töltött tészta elkészítésével kezdjük. A tésztához való lisztet a tojással, sóval, olajjal tésztává gyúrjuk, majd két részre választjuk. Ezután a töltelék hozzávalóit összekeverjük. A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, a tésztát kinyújtjuk, majd 3-4 cm-es kockákra vágjuk. A kockák közepére rakjuk a húsos masszát. A tészta kocka két oldalát összefogjuk és hajó formára hajtogatjuk. Beolajozunk egy tepsit, a „hajócskákat” belehelyezzük, 180 fokra felmelegített sütőbe rakjuk és addig sütjük, míg rózsaszín lesz. A leveshez 2 liter vizet forralunk, beletesszük a vegetát. (Lehet a víz helyett előre elkészített leves alapot használni) A tejfölt és a joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, csomómentesre kavarjuk, majd belecsorgatjuk a forralt vízbe. A töltött tésztát is belehelyezzük, néhány percig hagyjuk a levesben, majd tálaljuk. A tálalt levesbe ízlés szerint sumakhot szórunk.