Atkuális híreink

Kapcsolat

Hungary-1052 Budapest, Semmelweis utca 17.

Telefon: 06-1-267-6203

- Örmény szervezetek, politikai- és sajtókapcsolatok, közélet, választási témakörökben:

Avenesian Alex +36-70-432-5979

E-mail: ormenyek@gmail.com

Facebook:

www.facebook.com

/avanesian.alex

Nyitvatartás:

Hétfő: programok szerint

Kedd: 14.00 - 19.00

Szerda: 14.00 - 19.00

Csütörtök: 12.00 - 17.00

Péntek: 14.00 - 19.00

Szombat: programok szerint

Vasárnap: programok szerint

Újratervezés


A „Belváros új főutcájának kiépítése - II. ütem - Ferenciek tere és környéke rehabilitációja” című, KMOP-5.2.2/A-10-2f-2011-0001 kódszámú projekt. „Miénk a Belváros Főutcája” önkormányzati rendezvénysorozathoz kapcsolódó a Belváros új Főutcájának kiépítése - II. ütem projekt infrastrukturális és beruházási jellegű fejlesztéseinek megismertetése és társadalmi elfogadtatását erősítő mini-projekt az Örmény Kulturális Központban és a Semmelweis-Gerlóczy-Kossuth L. utca, Ferencziek tere, Március 15. tér. A mini projekt címe Újratervezés. A projekt célja, hogy a lakosok és a turisták a Március 15. tér déli részén, a Ferenciek tere és környékének felszínrendezése kapcsán mindinkább megismerjék és elfogadják az egységes közterületi arculat kialakítását, a kapcsolódó forgalmi változtatásokat. A sokkal élhetőbb, vonzóbb belvárosi környezeti image erősítése, kialakítása, a térség bekapcsolása a főváros turisztikai és rekreációs vérkeringésébe. Az ÚJRATERVEZÉS projekt nemcsak a kerületi és a budapesti lakosság életét befolyásolja, a fejlesztések eredményeinek tágabb hatásai is lesznek. A Projekt fontos feladata a lakosság, illetve a Belvárost „használó” közösség hatékony és aktív megszólítása. Az ÚJRATERVEZÉS projekt több alprogramból áll össze, kövesse a weboldalunkat, ahol a program minden elemét megismerheti, nyomon követheti: www.tatartgallery.com/ujratervezes 
Zöld-Tér-Kő program: több aktív figyelemfelkeltő akcióból áll 2014. tavaszán, amely kombinálja a Street Art és a Green Art elemeket, valamennyi programelem a közterületen valósul meg.
A RE-Art: képző- és iparművészeti programok, amelyekben a programok fő eleme a szellemi és tárgyi újrahasznosítás és a tudatos gondolkodás erősítése. A RE-Art programok keretében az alkotókkal műhelybeszélgetésre és alkotói munkára is sor kerül. 
RE-Make: különleges koncert az újrahasznosítás jegyében.
Re-Make: manuális műhelymunka és alkotóház, ahol a street art, green art, land art legkiválóbb hazai alkotói és pedagógus szakemberek vezetésével elsősorban a belvárosi családok, a Belvárosban tanuló diákok és a Belvárost látogató turisták, családos gyerekek, fiatalok és az aktív korosztályok számára. A műhelymunka keretében újrahasznosított anyagokból – látszólag hulladéknak, kacatnak tűnő tárgyakból – készülnek kreatív művészeti tárgyak. A foglalkozások keretében tárgyak készítése. A programelem legfontosabb és legfogékonyabb korcsoportja a 4-14 éves gyermekkorosztály. Őket két kabalafigura Re Peti és Re Petra vezeti be a környezettudatosság, az újrahasznosítás a street Art, Green Art és a Land Art izgalmába. (múzeumpedagógiai alprogram) játszó és foglalkoztató programok keretében. Hozd el a biciklid! (kerékpáros „dísztárgyak” készítése, biciklidíszítés) Légy kreatív I.-X. (minden ami kacatnak tűnik jó másra is, gondolkozz, vágj, szabj, ragassz) Öko-bádog, Öko-plasztik-virág-táj-kert készítése.
RE-Peta programelem az egészséges életmód, a környezettudatosság és társadalmi el- és befogadás szükségességére hívja fel a figyelmet. Két alkalommal a megfogalmazott biovilág célnak megfelelően örmény bioételek gasztronómiai bemutatására és kóstolására kerül sor. Bioszörpök, bioélelmiszerek, az egészséges élelmiszerlánc szerepe, a fogyasztóvédelem és a tudatosság és igényesség erősítése. Gasztroműhely keretében (2 alkalommal) egészséges és hagyományos élelmiszerek elkészítését lehet elsajátítani. 
Zöld-IQ programok keretében mini-konferenciákon a hulladékok újrahasznosításának, az energiatakarékosságnak, a környezetbarát közlekedésmódok népszerűsítésének a módjai kerülnek megvitatásra a lakosság bevonásával.

Kiemelkedő érdeklődés kísérte az Újratervezés programot. A közel 50 eseményből álló pályázati projekteken több mint 30 000 ember vett rész. A program a kitűzött célokat messze a várakozások felett elérte. Erősítette az élhetőbb, vonzóbb belvárosi környezeti arculatát. Bekapcsolta a térséget a főváros turisztikai és rekreációs vérkeringésébe. Az ÚJRATERVEZÉS projekt nemcsak a kerületi és a budapesti lakosság életét befolyásolta, a fejlesztések eredményeinek tágabb hatásai is voltak. A Projekt fontos feladata volt a lakosság, illetve a Belvárost „használó” közösség hatékony és aktív megszólítása. A projekt leglátványosabb kampány "A JÖVŐT KÖLCSÖN KAPTUK" környezettudatos kampánymondat elhelyezése a Ferenciek terén.A fotókollázs Rumán Ferenc munkája. Külön köszönet a Hild József Általános Iskola tanulóinak, igazgatónőjének és kivételesen elkötelezett tanárainak. Külön köszönet illeti Tóthné Baranyi Lászlónét, Anikót, aki remek pedagógusként ösztönzője és koordinátora volt, a kampányeseménynek. Külön köszönet illeti Avanesian Alexet, a Belváros-Lipótváros Örmény Kulturális Központ vezetőjét, aki az Újratervezés projektsorozat mentoraként mindent elkövetett a kitűzött célok sikeres megvalósításáért.


Kiemelkedő figyelem kísérte a Semmelweis utcában, a DNS egyesület Pillekő építési programját, külön köszönet Antal Csabának az egyesület elnökének. A pillekő, a szemétnek tekintett műanyagpalackok újrahasznosítására ad egy különleges megoldást. A tértárgyak alapja a pillepalack. Kiemelt sikert hozott Kaszanitzky Anna Több fény című újrahasznosított anyagokból elkészített fantasztikus lámpainstallációja. A kreatív tárgyak különleges hangulatot varázsoltak a térbe.

  
Kiemelt érdeklődés kísérte a ZÖLD FAL programelemet is a Semmelweis utcában. Kis üröm, az örömben, hogy a függőleges kert növényeit városi lakótársaink egy kisebb része a sajátjának is gondolta, magával vitte, így egy hét után az eredeti kert már csak részleteiben volt megtekinthető.


Átadásra kerültek az Újratervezés országos fotópályázat díjai, illetve a közönség megtekinthette a pályázat köztéri kiállítását is 2014. áprilisában.


AZ Újratervezést gasztronómiai bemutató /RE-Peta Show/ és Mózes Tamara különleges hangulatú Húsvéti gálakoncertje zárta le.

Számtalan vállalat és szervezet segítette az Újratervezés projektet. Ki kell emelni a FŐKERT Nonprofit Kft. és a Trilak festékgyártó Kft. elkötelezett vezetőit és munkatársait. A közreműködők gondolatai, javaslatai nélkül az Újratervezés nem lehetett volna kiemelkedően sikeres. Köszönet illeti az Öko-packot, az Országos Örmény Önkormányzatot is. 

Projektesemények: 

Zöld-Fal Projekt, 2014. április.


 Zöld-IQ programok az újrahasznosításról
A városi terek újragondolásáról, az energiatakarékosságról, a környezetbarát közlekedésmódok népszerűsítéséről. Zöld gondolatról okosban!


Zöld-IQ 03.2014. április 02.

Tartalmas beszélgetés résztvevői lehettek, azok, akik eljöttek Bognár Károly által moderált szakmai kerekasztalra április 2-án. Megtudhatták, hogy a szemét "demokratikus". A Medence csoport által fémjelzett újrahasznosított táskák ötletét és alapanyagát egy korábbi országgyűlési választás óriásmolinói adták, amelyeket mind - pártoktól függetlenül - egy nyomda készített, mindössze néhány hétre. A tartós alapanyag - bevégezve kommunikációs küldetését, így nemesült át hétköznapi, praktikus tárgyegyüttessé. Hankó Gergely elmondta, hogy nagy még az ismeret hiány a hulladékokkal és azok felhasználásával, elhelyezésével kapcsolatban. Felhívta a figyelmet a Budapesten ingyenesen használható hulladékudvarokra. Hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a szelektív gyűjtés - ami már csak egy szükséges folyamat része - de még fontosabb az a tudatos magatartás, hogy ne fogyasszunk többet, mit a szoros szükségleteink. A föld erőforrásai végesek, nem tartható az a szemlélet, hogy a fejlődés egyetlen útja a növekedés és a fogyasztás folyamatos fokozása. Homolya Gábor képzőművésztől megtudhatták, hogy a kreativitásnak nincs határa, egy művész mindenből képes műalkotást készíteni. Számára a hulladék nem szemét, hanem a művészi megvalósítás egyik számtalan lehetőséget kínáló eleme.    
Fotók az estről:


Az est résztvevői: Hankó Gergely, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft.  PR és marketingvezető és Bognár Károly, CSR és kommunikációs szakértő, Gross András építész Medence Csoport, Homolya Gábor képzőművész

Hulladékból Termék (hulladékos kiállítás): www.hulladek.eu
A Hulladékból Termék Kiállítást az ÖKO-Pack Kft. és a KSZGYSZ hívta életre 2005-ben. Első bemutatkozás 2006. március 7-10. között volt Budapesten. Az elmúlt 7 évben 50 városban járt a kiállítás, közel 350.000 embernek bemutatva a szelektív hulladékgyűjtés értelmét, lényegét. A kiállítás minden megyeszékhelyen járt és szinte az összes jelentős magyarországi egyetemen, főiskolán bemutatkozott már. Továbbfejlesztésével, egy új koncepció megvalósításával egy európai körutat terveznek a szervezők, melynek első állomása egy budapesti nagy múzeum lehetne.
Hulladékból Művészet: http://okopack.hu/hu/hulladekbol-muveszet
A Hulladékból Termék kiállításból fejlődött ki ez a művészeti bemutató, ami száz négyzetméteren 20 magyar alkotó újragondolt műveit mutatja be. A művészek ezeken az alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. A hulladék feldolgozásának ez egy érdekes és sokszínű formája, ami által a haszontalan kacatok és hulladék anyagok újra termékként, vagy éppen művészeti alkotásként öntenek újra formát. Művészek listája és bemutatása a hulladek.eu portálon.
Hankó Gergely
Paraszt-Wellness: www.parasztwellness.hu Nemzetközi megállapodások, környezetvédelmi szabályozás, zöld adók, CSR… „Gépre vagyunk kötve” és lassan már egy szöget se tudunk beverni. A gömöri kalákamunkák visszavezetnek
a természetbe és visszaadják a kétkezi munka becsületét! Gömörszőlős több tekintetben (kultúra, fenntarthatóság) is hazánk egyik kiemelkedő mintája, az itt lévő Oktatóközpont és környezet évente emberek ezreinek mutat alternatívát a boldog és teljes élet elérésének
érdekében. Jólét helyett Jól-lét!; Igények helyett szükségletek!; GDP helyett HPI! 


Medence Csoport  
www.hu.medencedesign.com


Sok nagy cég alakult már garázsban, a Medence Csoport egy elhagyott medencében frissen végzett designerek baráti csoportjának (Gross András belsőépítész - ügyvezető; Magyar Gergely kommunikáció-tervező művész; Terebessy Tóbiás faipari formatervező) szövetségéből született. A kezdetektől fogva erős küldetésünket követve mai napig célunk a design eszközeivel egy életmodell kialakítása és megosztása a környezet, a művészet és a közösség harmonikus egységének megvalósítására törekedve. A szervezetünk egy független, önálló fizikai és szellemi alkotóműhely, mely a képző- és iparművészeti, építészeti tervezéstől a projektek komplett lebonyolítását a bölcsőtől a bölcsőig egy kézben vállalja az arts&crafts egység jegyében. Munkáinkban kifejezetten szem előtt tartjuk a design4all szellemiségét és a demokratizált kreativitás (közönség bevonása az alkotófolyamatba) elvét. Kreatív workshopokon osztjuk meg a megszerzett know-how-t, így biztosítva a társadalmi szerepvállalásunkat, felvállalva a következő generációk képzését. A csoportunk több, mint tíz éve elkötelezett a design környezetformáló erejének megosztásában, és a kreatív szakma megbízható, magas fokú gyakorlásában. 

Homolya Gábor grafikus és képzőművész: Játéktervező és rajzfilmes szerettem volna lenni, de festő majd alkalmazott grafikus lettem. Manapság a grafikusi munkám mellett tárgyszobrokat és kollázsokat készítek a magam és mások örömére. A régi tárgyakat és más számára már értéktelen kidobni valókat használom műveimben. Ez magától alakult így, nem környezettudatos gondolkodásból következik, bár régen indultam sok természetvédelmi plakátpályázaton is. Nem használok fel mázsa szám hulladékot, de talán egy kicsit hozzájárul a tevékenységem az emberek gondolkodásának megváltoztatásához. Ismerőseim mielőtt kidobnak egy rossz billentyűzetet, vagy használaton kívüli vekkert, nekem ajánlják fel.
A jövőt kölcsön kaptuk
Flash mob akció a környezetért, a holnapért! A JÖVŐT KÖLCSÖN KAPTUK nagyméretű betűkből összeállított "városi kiskert" építés civil önkéntesekkel, gyerekekkel és minden érdeklődővel, tervek szerint a Ferenciek terén. A program kiemelt támogatója a FŐKERT Zrt.Pillekő - A kreativitás végtelen variációja
A DNS EGYESÜLET


Az egyesület 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a környezettudatos szemlélet, az alternatív-megújuló energia- és nyersanyagforrások használatának terjesztésével, és környezetbarát művészeti alkotások létrehozásával foglalkozzon. Megalakulásunk óta készítünk környezetbarát térbútorokat, környezettudatos művészeti alkotásokat, szervezünk köztéri környezetvédelmi akciókat. Hazánkban nagyon alacsony százalékban terjedt el a környezettudatos gondolkodás. Az újrahasznosítás és a művészet ötvözeteként kidolgoztunk egy olyan környezetbarát terméket és technológiát, amely lehetőség a pillepalackok hasznosítására, hulladékmentesen alkalmazható, és az egészségre nem káros. Ez a „PILLEKŐ”, aminek alapanyaga petpalack, nyersanyaga ásványi kőzet, belőle műalkotások, térbútorok készíthetők. Az elmúlt évben, - ahogy eddig is - azon dolgoztunk, hogy egy környezettudatosabb nemzedéket neveljünk ki. Természetes anyagokkal dolgozó, környezetvédelemmel kapcsolatos  alkotó- és előadóművészeket támogattuk – kiállításokat szerveztünk, anyagot biztosítottunk munkájukhoz, megjelenési lehetőséget biztosítottunk számukra. Működésünk széles réteget érint, meggyőződésünk szerint az ország teljes lakossága érdekelt a környezettudatosság növekedésében, mellyel a jövőnket, az életünk minőségét javíthatjuk. Minden programunkban külön figyelmet fordítunk a gyerekek, fiatalok, különösen a hátrányos helyzetűek bevonására. 2010 -ben indítottuk el a  Dns tanya projektet, melynek célja, hogy megélhetési alternatívát nyújtva - oktatási program keretein belül - megismertessük a tanyasi és falusi embereket az ökogazdálkodás módszereivel elméleti és gyakorlati szinten, egy mintagazdaság életén keresztül. A Kiskőrösi kistérségben, azon belül kiemelten Izsák és Soltszentimre közötti falvak és tanyák gazdálkodói részére szervezett oktatási periódus végére kidolgoztunk egy biogazdálkodási (vegyszermentes) szabályrendszert, mellyel hozzásegítjük őket ahhoz, hogy a megtermelt terményeket el tudják adni. DNS egyesület mindkét projektje a  fenntartható fejlődés alapgondolatait  népszerűsíti.
 Antal Csaba, PILLEKŐ PROJEKT, Elnök, 06 70 285 26 32, dnspilleko@gmail.com 
Harmati Zsombor, DNS TANYA PROJEKT, Alelnök, dnstanya@gmail.com 
https://plus.google.com/108637223511677743278/about?banner=pwa

Pillekő képekenA Pillekő anyagának alapját újrahasznosított PET palackok képezik, bevonata ásványi kőzet. A készítés folyamata: pillepalackok begyűjtése, a palackok előzetesen megtervezett formába bálázás, a Pillekő nyersanyag bedolgozása a kialakított forma felületére, színezés, lakkozás használatba vétel. A Pillekő technológia víz-, fagy- és rongálás biztos és mivel újrahasznosított anyagból készül környezetbarát is. Utcabútorként, színes, organikus térelemként széles körű felhasználási lehetőséget kínál. A Pillekő Projekt az ismertetett technológiában rejlő társadalmi és környezeti potenciálokat megcélzó mozgalom, mely keretein belül 2006-tól országszerte 230db pillekövet készítettünk el közel 6500 diák és felnőtt lelkes közreműködésével. A felhasznált pillepalackok mennyisége 20.000 darab. Mind nemzeti mind európai szinten kiemelt prioritást élvez környezetünk terhelésének csökkentése, háztartásaink, vállalataink, településeink által termelt hulladékok "tiszta" módon történő újrahasznosítása. Célunk minél szélesebb körhöz eljutni, az embereket aktivizálva, bevonva az alkotás folyamatába, hangsúlyozva a környezetvédelem, a tudatos életmód és az élő, alkotó közösségek fontosságát. Feladatunknak tekintjük embertársaink, elsősorban a felnövekvő generáció szemléletformálásának kreatív elősegítését. Meggyőződésünk, hogy az épített környezet lenyomata az adott kor tudatállapotának, mely élő kölcsönhatási láncokon keresztül visszahat környezetére. 
A Pillekő Projekt jelenleg két fő területen aktív: 
Oktatási intézmények, vállalatok, egyéb szervezetek részére tartott Pillekő készítés, szemléletformáló, művészetterápiás és közösségépítő céllal. A közterület újraértelmezése, újragondolása, színes, interaktív, fenntartható közösségi terek tervezése, kivitelezése. Gyűjtöm, készítem, használom! Szemléletformáló, környezettudatos közösségi program.Programunk célja, hogy az érdeklődőkhöz személyesen juttassuk el üzenetünket egy kreatív foglalkozás keretében, hogy a szó szerint kézzel fogható tapasztalat elmélyítse a környezetért és cselekedeteinkért érzett felelősséget. Célcsoportunk elsősorban az oktatási intézmények, mellettük szívesen vesszük vállalatok, egyéb intézmények, szervezetek érdeklődését is.A Pillekő Projekt 2 fő részre osztható: előkészítés és megvalósítás.
Az előkészítés teljes egészében a partnereink feladata, ezért célszerűnek látjuk, ha az érdeklődők kijelölnek egy belső koordinátort, akinek feladata magába foglalja az érintettek tájékoztatását, az anyagi forrás előteremtését, alkotócsoportok kialakítását, a pillepalackok begyűjtésének megszervezését. Az iskolák, intézmények felkeresése, tájékoztatása egyfelől közvetlenül az érdeklődők felé szöveges formában történik, másfelől közvetve információs plakáttal. Ezután a program iránt elkötelezett résztvevők 4-5 fős csoportokat alkotnak és a belső koordinátorral együttműködve megszervezik a PET palackok gyűjtését. Általában 15-20 nap alatt gyűlik össze a szükséges mennyiség. A csoportok közben közösen megtervezik, hogy milyen alakú, formájú  és színű legyen az elkészítendő Pillekő. Ennek elkészítéséhez másfél és két literes PET palackokra van szükség. Kupakkal együtt egészben, nem taposva. A kilapított palackokkal is tudunk dolgozni, viszont ebben az esetben amorf, kavicsszerű formákat tudunk csak készíteni, ez esetben négyszer több palackra van szükség. A kicsik is jók, de természetesen abból dupla mennyiség szükséges. A megvalósítás fázisában a Pillekő Projekt szakemberei a helyszínre érkezve, a szükséges nyersanyagokat, kellékeket biztosítva lebonyolítják a Pillekövek elkészítését, a gyakorlatban ez inkább útmutatást jelent, hiszen a közösen tervezett tárgyakat a résztvevők saját kezükkel, közösen is készítik el. Fontos olyan helyszín biztosítása, ahol legalább 4 napig állhatnak a Pillekövek anélkül, hogy fagy, illetve csapadék érné azokat. A kész alkotások elszállítását a kijelölt közterekre a megrendelő biztosítja. A rögzítést kétféle módon végezzük. Ha aszfaltra, szilárd felületre (kő, aszfalt stb.) kerül, ragasztásos eljárást használunk, ha fűre, kavicságyra kerül, ott acélsodronyos technológiát alkalmazunk. Ez úgy értendő, hogy az alkotás aljából kilógó acélsodrony egy frissen ágyazott beton gödörbe helyezzük. Van arra lehetőség is, hogy a kijelölt helyszínen készítjük el a súlyánál, méreténél fogva nehéz, mozdíthatatlan alkotást. Ez egy egybefüggő pad, ülőrendszer, de akár figurális alkotás is lehet. 250kg-tól kezdődően, ami kb.250 flakont jelent. Bár a fentiekben vázolt részek ugyan elkülönülnek, de a program sikerességének alapja, hogy ezek szerves egységet alkossanak. Partnereinknek kiemelkedő jelentőségű a feladatuk abban, hogy a résztvevők minden információt időben és kellő részletességgel megkapjanak, és elkötelezettjévé váljanak a projektnek. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kellő gondossággal előkészített projekttel hatványozott eredményeket érhetünk el. Természetesen ehhez minden szükséges segítséget igyekszünk megadni és bármilyen felmerülő kérdésre készségesen válaszolunk. 

A jövő épített környezetéért! Program a színes, fenntartható, emberközpontú közterületért
A Pillekő Projekt a közösségi terek új generációjának koncepcióját dolgozta ki, mely egyes részletei már különböző helyszíneken megvalósultak (Budapest Színes Város projekt: Moszkva tér, Flórián tér, és a VIII. kerületi Mátyás tér fejlesztése), azonban a teljes elképzelés létrejöttéhez várjuk az elkötelezett. komoly partnerek önkormányzatok és városfejlesztő cégek jelentkezését. Jövőképünk egy város, ahol az emberek örömmel töltenek időt a közterületen, melyhez szerves kapcsolat fűzi őket.
Az új közösségi területeknek lakossági részvétellel kell készülnie, korunk új igényeinek és kihívásainak megfelelve. Az elképzelésünk szerint kialakított közösségi tér létrehozásával 24m³ hulladék (elsősorban PET palack) kerül biztonságos elhelyezésre, melynek begyűjtésével becsléseink szerint az iskolák bevonásán keresztül 6000 környékbeli lakost lehet környezettudatos cselekedetre ösztönözni. Programunk lényegi eleme, hogy ezen tudatos egyéni-közösségi aktusnak, nyoma marad az épített környezetben, mely így tovább képes hatni minden használójára.
Elképzelésünk a következő elemeket tartalmazza:
Az organikus térkialakításhoz kapcsolódóan tervezzük fák, növénycsoportok el-helyezését, mely növekedésével a park használati értékét is növeli.
A tervezésnél kezdetektől fogva elsődleges fontosságú szempont az akadálymentesített kialakítás, és használhatóság, valamint a fogyatékkal élő, vak, gyengén látó társaink igényeinek kielégítése, a kivitelezés során az ő részvételükre is számítunk.
Integrált megújuló energiaforrások, LED technológia alkalmazása, közösségi használatra alkalmas játék és élménytárgyak, interaktív művészeti alkotások elhelyezését tervezzük.
A projektünk célja a példamutatás is, hogy a környezetért összefogva, hogyan tudunk egyénileg és közösségi szinten is fejlődni, odafigyelve, segítve egymást tevékeny alakítójává válni környezetünknek. Eddigi tapasztalataink szerint a program javítja és formálja a környezetünk megóvásához való hozzáállást, erősíti a közösségi identitást. 
Partnereinknek
A pillekő projekt számos résztvevő aktivizálására kínál alkalmat, akik kölcsönösen előnyösen hasznosíthatják a program adta lehetőségeket. A pillekövek készítésénél a következő partnerek jelenlétére számítunk:
- oktatási intézmények: a Pillekő projekt többszintes célrendszerében a legfelső szinten a környezeti nevelés, tudatformálás áll. Az eddigi tapasztalataink is alátámasztják, hogy a legfiatalabb (alsós általános) korosztály a legfogékonyabb az új gondolatokra, megoldásokra, de célunk eljutni minden korcsoporthoz. Az iskolásokat a „Gyűjtsd, készítsd, használd!” ciklus folyamatában ösztönözzük aktív, participatív módon a tudatos életmódra, miközben megtapasztalják az alkotás örömét s a közösség által használható térbútorokat készítenek. Ezért programunkat olyan pedagógusok figyelmébe ajánljuk, akik felismerve a 21. század legnagyobb kihívását, feladatuknak érzik a jövő generációjának környezeti érzékenységének növelését. 
- önkormányzatok: elsősorban finanszírozó és közvetítő szerepet töltenek be programunkban, forrást biztosítva a résztvevő iskoláknak és helyet adva egyes elkészült alkotásoknak a rendelkezésükre álló közterületen (például: Moszkva tér és Flórián tér, Budapest). Meggyőződésünk, hogy az így elhelyezett színes, organikus formák, térbútorok javítják a városképet, emellett mint közösségi alkotások elmélyítik az emberek kapcsolatát a közterülettel. Az önkormányzat, mint az értékes lokális információ birtokosa fontos koordináló, összekötő funkciót tölt be, profitálva a program végtermékét jelentő alkotásokból. Várjuk olyan önkormányzatok jelentkezését, amelyek meglátták a lehetőséget a Pillekő projektben és kívánják, hogy városuk közösen, aktívan megmozduljon a környezetért.
- vállalatok: a Pillekő projekt, mint közösségi alkotás, művészetterápia, illetve mint egyedülálló kommunikációs csatorna remek lehetőséget teremt vállalatok, gazdasági szereplők és civil szervezetek számára. Tapasztalataink szerint a programjainkon részt vevő csoportokban erősödik a belső kohéziós erő, miközben a csapattagok felszabadultan oldanak meg kreatív, tervezési feladatokat, ezért projektünk vállalati csapatépítésre is alkalmas (pl.: Környezetvédelmi Minisztérium egy csoportja). Mindemellett a vállalatok társadalmi felelősségvállalása adta kereteken belül lehetőség nyílik a projekt által képviselt értékek (újrahasznosítás, környezeti tudatformálás, közösségi alkotás) melletti elkötelezettség kommunikálására a vállalat ügyfelei felé. A Pillekő projekt minden támogatás esetében a média megjelenést garantálja, illetve a vállalat logójának Pillekőből való elkészítésére is van lehetőség.


Fényezd ki,Kaszanitzky Anna 
újrahasznosított lámpainstallációja

"Lámpákat készítek. Vagy inkább különböző tárgyakat, formákat építek a fény köré. Inspirálnak a geometriai struktúrák, térszerkezetek, a természet, az elhagyott, fölöslegessé vált tárgyak és a papír minden formája: újság, térkép, szabásminta, könyv, csomagoló... Munkáim egyedi darabok, vagy kis-szériában készülnek. Nem feltétlenül törekszem funkcionalitásra, de nem is zárkózom el előle. Megrendelőimet szeretem bevonni a tervezési folyamatba, ötleteiket esetleg hozott anyagaikat is felhasználni a készítésnél. Közösen dolgozzuk ki a funkcióra, formára, mintára vonatkozó részleteket, hogy az eredmény ne csak az én munkám, hanem az ő gondolataik, elképzeléseik lenyomata is legyen. Hiszek abban, hogy az így létrejött tárgyak éppen személyességük miatt sokkal nagyobb értéket képviselnek az otthonokban, tartósabbak így ökológiai szempontból is pozitív hatással vannak a mindennapi tárgykultúrára. Sokat kísérletezem anyagokkal,saját technikával dolgozom, amit szívesen megtanítok másoknak is. Szeretem a munkám és igyekszem olyanok számára is elérhetővé tenni azt az élményt amikor egy gondolat fizikai formát ölt, akiknek erre a mindennapi életben nincs lehetőségük. Ezért műhelyem nyitva áll azok előtt, akik szeretnék kipróbálni, megtanulni a technikákat és a segítségemmel saját maguk megvalósítani lámpa ötletüket. Erre kiscsoportos műhelyfoglalkozásokon adódik lehetőség évente néhány alkalommal". - Kaszanitzky Anna Duna Tv interjú Kaszanitzky Annával http://www.youtube.com/watch?v=8xLLgpba5is


Pályázati felhívás, ÚJRATERVEZÉS (országos, fotópályázat)


A pályázat célja – így a szervezők is olyan fotókat várnak – amelyek témája az aktív közösségi élet régi-új tartalma és helyszíneinek bemutatása. A kultúra és a kreatív erejének ábrázolása. Az egészséges életmód, a környezettudatos gondolkodás bemutatása. A kulturális sokszínűség közösségépítő erejének bemutatása. Az élő és helyi hagyományok 21 századi megjelenítése, a kötődés, az identitást ábrázolása témakörében. Illetve a környezeti értékek, azok megóvásának bemutatása a fotóművészet eszközeivel. 
Letölthető nevezési lap: nevezesi-lap.pdf 
Letölthető pályázati űrlap: ujratervezes_palyazati-kiirass.pdf
Illetve a http://palyazatok.org honlapon is.

Díjazás: pályázati díj I. 30.000 Ft; pályázati díj II. 20.000 Ft; III. díj 10 000 Ft. A díjazott alkotók emellett lehetőséget kapnak önálló portfólió-kiállítás rendezésére a Tat Galériában 2015-ben.

A kiállítás közvetlen költségeit a szervezők biztosítják. 
Pályázati naptár: Beküldési határidő: 2014. március 25; zsűrizés: március 28, eredményhirdetés április 2, kiállítás az Újratervezés programsorozatban 2014. április 15-április 20 között. 
Info: 20/415-6776 telefonszámon, Bretus Imre pályázati koordinátor

A pályázatra érkezett alkotások: 
ZÖLD IQ 02 GREEN CITY ZÖLD A BELVÁROSBAN KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS, 2014. március 19.
 
Green City www.green-city.hu kerekasztal beszélgetés volt a TAT Galériában a zöld a belvárosban, fenn GREEN CITY volt. Beszélgetőtársak Finta Sándor,  Budapest Főpolgármesteri Hivatal, városépítési főosztályának vezetője, Budapest Főépítésze; Dezsényi Péter, Főkert kutatás-fejlesztési tanácsadója;Sándor Tamás, Tájépítész az S-Tér Kft. vezetője;Somorjai-Tamássy Zsolt, a Green City ügyvezetője voltak. Döbbenetes adatok hangzottak el az este folyamán. Megtudhattuk, hogy az EU területén évente 4000 km2 zöld terület enyészik semmibe, a hivatali és önkormányzati döntéshozók rossz és rövid távú gondolkodása okán. Megtudhattuk, hogy a zöld területek fejlesztése bőségesen megtérülő nemzetgazdasági és versenystratégiai tényező. Ezért is érthetetlen, hogy a zöld gondolat miért nem képes jobban érvényre jutni. Bár azt is el kell ismerni, hogy a törekvések iránya alapvetően jó. Fotók a programról:


 Program:
17.00 – 17.10 – ÉRKEZÉS
17.10 – 17.15: MEGNYITÁS, ÜDVÖZLÉS (Bretus Imre, Tat)
17.15 . 17-45: PREZENTÁCIÓ – GREEN CITY BEMUTATKOZÁS, MENNYIT ÉR A ZÖLD, ZÖLD A VÁROSBAN, ZÖLD INFRASTRUKTÚRA  TÉMÁBAN (Mohácsi Veronika, Green City)
17.45 – 18.30: BESZÉLGETÉS A MEGHÍVOTT SZAKEMBEREKKEL
18.30 – 18.50: A KÖZÖNSÉG KÉRDÉSEI
18.50 – 19.00: A PROGRAM BEZÁRÁSA


Finta Sándor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 2000-ben. A Pálffy & Associates Inc. Architects & Planners (Budapest-Tokyo) tervezőirodában eltöltött három év után egyik alapítója és vezető tervezője lesz a budapesti székhelyű sporaarchitects www.sporaarchitects.hu építész tervezőirodának, amelynek munkáit számos hazai és nemzetközi média rendszeresen publikálja. 2004-2009 között a BME Rajzi és Formaismereti tanszékének egyetemi oktatója, ahol szabadkézi rajzot és tervezést tanít. 2005-től egyik megalapítója és kuratóriumi elnöke a programjaival és működésével nemzetközi szinten is elismert, KÉK - Kortárs Építészeti Központnak www.kek.org.hu, amely fiatal építészek, városkutatók, képzőművészek és civilek által alapított és működtetett, független építészeti kulturális intézet, egyben az egyetlen hazai kortárs építészettel foglalkozó nemzetközileg is releváns szakmai platform. 2012 májustól Budapest Főpolgármesteri Hivatal, városépítési főosztályának vezetője, Budapest főépítésze www.budapest.hu. 2009-től minden évben, társadalmi munkában, projektvezető építészként részt vesz, Kőrösi Csoma Sándor lakhelyének, a zanglai erődített palota felújítási munkálataiban a Himalájában www.csomasroom.org


Somorjai- Tamássy Zsolt 1990-ben szerzett agrármérnöki diplomát a Debreceni Egyetemen, majd rövid tudományos kutatói munka után a menedzsment és marketing világába látogatott. Gazdasági diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd a Buckinghamshire Chilterns University-n. A Pepsi később a Zwack értékesítési igazgatójaként dolgozott 2003-ig, majd megalapította saját kertépítő cégét a Csemete-KERTMŰHELY®-t, Gödöllőn. A MAKEOSZ (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége) elnökségi tagja. Egyik alapítója, és ügyvezetője a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft, nek, a Green City mozgalom magyarországi szervezetének, és a Green City tanácsnak.

Sándor Tamás tájépítészmérnök, címzetes egyetemi docens, 1999 óta az S-TÉR Kft. ügyvezetője.A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Kar meghívott előadója. A Magyar Építész Kamara Tájépítészeti Tagozatának vezetőségi tagja 2009-től. Korábban a Magyar Kertépítő Vállalkozók Országos Szövetségének (MAKEOSZ) vezetőségi tagja volt. Kiemelkedő munkái: Debrecen, Kossuth tér tájépítészeti munkarész (generáltervező: Kertai László Ybl Díjas építész), Budapest, Erzsébet téri Kulturális Központ környezetrendezési munkarész (Balogh Péter István és Bogner Zsuzsa tájépítészekkel közösen, generáltervező: Firka Építész Stúdió Kft.), Budapest, Olimpia park tervezése (generáltervező: S-TÉR Kft.)

Green City: A Business Sweden által szervezett Symbiocity programsorozaton belül az S-TÉR Kft. munkatársaival eddig már három magyarországi Green City project tervezésében vett részt – ezek közül az első magyarországi Green City projekt egyik tervezője. Budapest, Margitszigeti Öko-játszótér – 2011. Budapest, Lánchíd park – 2012. Budapest, Vérmező Kerékpáros Szervízpont – 2013. A Zöldebb Városokért Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a MAKEOSZ és a Green City Tanács támogatásával, az európai Green City Mozgalom hazai megvalósítójaként a települési zöldfelületek jelentőségének szélesebb körű ismertéé tételéhez kíván hozzájárulni a magán, a közterületi, a szakmai, a kormányzati, az önkormányzati és oktatási szférában.

A zöldfelületek komplex hatását a települési fenntarthatóságra, ökoszisztémákra, urbanizációra, az életminőségre és gazdaságra- a Green City Tanáccsal  és a nemzetközi Green City mozgalom tagjaival szorosan együttműködve- kutatja (zöld és a közlekedés/kultúra/turizmus/ egészség/gazdaság/megújuló energiák/CO2 mérleg/energiatakarékosság/újrahasznosítás stb.) és az eredmények ismertségét növeli.

A Green City európai hálózat tagjaként a többi tagország szervezeteiből integrált kutatási adatokat és információkat a hazaiakkal egyesítve a Green City Tanács tagjaként tesz ajánlásokat, ad tanácsot és vesz részt tervezés-előkészítési és tervezési folyamatokban, vagy koordinál kivitelezést-gondozást.

A Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. célja a kert- és tájtervező, építész, várostervező szakma felkészítésének segítése az újszerű és aktuális 
 • ökoszisztéma alapú
 • integrált
 • interdiszciplináris
 • fenntarthatósági gondolkodásmódra és cselekvésre. 
A Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. a Green City Tanácsot alkotó szervezetek és intézmények tagjainak felkészítését elsődleges prioritásnak tekinti. Ehhez a Green City Tanács segítségével akkreditáló rendszert fejleszt ki és működtet.

A Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. három területi szektorban fejti ki tevékenységét:

 • magántulajdonú zöldfelületek vonatkozásában (lakó-, vendéglátó- és irodaszektor)
 • települési tulajdonú közterületi  zöldfelületek vonatkozásában
 • a településeinket közvetlenül ölelő természetes és agrár-ökoszisztémák kapcsolatának viszonylatában. 
A Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. célja:
 1. Településeink visszaintegrálása az Ökoszisztémába- élhető települések kialakítása, az ingyenes természeti szolgáltatások tudatos alkalmazása által

  1. Előmozdítani a környezet- és természetvédelem, az agrárium, a gazdaság és településfejlesztés integrált és interdiszciplináris kutatását  a következőképpen:
   1. tudásbázis építés és know-how csere biztosítása konferenciák rendezésével, városok, közösségek és  a gazdasági élet szereplői, közigazgatási szervek, a tudomány és kultúra képviselői között
   2. workshopok, szimpóziumok szervezése és azokon való részvétel, különböző, települések életfeltételeinek javításával kapcsolatos témacsoportokba rendezve (pl. zöld és lakhatás,egészség,  sport, kultúra, településüzemeltetés stb.)
   3.  a témacsoportokhoz kutatások szervezése, megbízások kiadása (pI.: zöldfelületek gazdasági kiértékelés, egészség, zajvédelem, porvédelem, biodiverzitás )
   4. Gyakorlati példák gyűjtése, mintaprojektek véghezvitele
 1. A Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. célja a kutatási eredmények népszerűsítése, oktatása. Fontos cél a mindenkori döntéshozók ez irányú tudatosságának kialakítása: a zöldfelületek ökoszisztéma a lapú integrált-interdiszciplináris-fenntartható kialaktíása, növelése biztos része legyen mind a település építési, mind az átépítési-rehabilitációs terveinek, és hogy ezen kommunikációk által a települési zöldfelületek értéke emelkedjen a lakosság tudatában, a politikában, a közigazgatásban, a gazdaságban és oktatásban.

 

A program létrejöttéért külön köszönet illeti: Mohácsi Veronikát, tudományos-kommunikációs managert, tájépítész mérnököt − Green City


 Re-Peta Gastro Műhely
2014. február 15-én, szombaton, 15 és 18 óra között az egészségről, az egészséges táplálkozásról, a bio elkötelezettségről, és a kreativitásról szóló előadásokkal, beszélgetéssel és alkotói munkával telt meg a tér. A közönség Schmauder Sándor élvezetes előadásának keretében megismerhette, hogy a modern tömegtermelésre berendezkedő mezőgazdaság előtt, mindenki bio termelő volt. A társadalomban a tudás generációról, generációra öröklődött, a nagyszülők megbízható tudással rendelkeztek a gyógynövények hatásairól és az egészségre gyakorolt jótékonyságáról. A tudást természetes módon átadták a jövő generációinak. Scmauder beszélt arról, hogy az élelmiszerlánc hogyan alakult át, rövidült meg, a fogyasztók érdekében. Megosztotta tapasztalatait a tudatos vásárlói szokások terén. Javaslatokat tett, hogyan hozhat a fogyasztó megfelelő döntéseket, ha tekintettel kíván lenni a saját, és gyermekei egészségére. Az előadást követően a közönség meg is kóstolhatta a Schmauder család bio gazdaságából származó lekvárokat, és ötféle különleges szörpöt is. Ezt követően Kuti Vilmos, független újságíró, gasztronómiai szakértő, a VinoPiano borászati tanácsadója arról tartott előadást, hogy a borok, speciális adottságaik és összetevőik okán, milyen hatást gyakorolnak a szervezetre. Ismertette, hogy a különféle talajszerkezetekből származó, különféle borok tudatos, egészséges és rendszeresen fogyasztása milyen hatást gyakorol hosszú távon az ember szervezetére. A közönség eközben megismerhette és megkóstolhatta a villányi Linbrunn Pincészet Villányi Gemini Cuvee, Kékfrankos Rose és Villányi Cabernet Sauvignon borait. A program második felében a közönség egy gastro műhely játékban és közös gasztronómiai műhelymunkában vett részt. Bio gazdaságból származó juh túrtó kreatív felhasználásával hét féle ízesítésben készíthettek vendégváró és vendégmarasztaló falatkákat. Ízletes és kreatív fűszerezésben mentás, bazsalikomos, paprikás, szezámmagos, jázminvirág-szirmos, petrezselymes-borsos és rozmaringos ételkülönlegességek készültek. A program a gasztronómiai sokszínűség és kreativitás lehetőségeit tárta fel. A következő gasztronómiai programra 2014. április 19-én kerül sor. A program kapcsán külön köszönet illeti Vajas Balázst, a Vinopiano tulajdonosát, aki elkötelezett híve az egészséges és magas minőséget képviselő magyar élelmiszerek minél szélesebb körben való megismertetésének.


Shmauder Sándor és Schmauder Előd őstermelők előadása az egészséges életmódról, a környezettudatosságról és a tudatos és felelős vásárlási döntésekről, 2014. február 15-én, szombaton, 15 és 18 óra között, 1052 Budapest, Semmelweis u. 17. Ételkóstoló, egészség, tudatosság, felelősség!
„Családunk évek óta gyógynövénytermesztéssel, gyógynövénygyűjtéssel és feldolgozással foglalkozik. Gyógynövény szakirányú kertészmérnök végzettségű testvérem irányítja a szakmai munkát. Saját engedélyeztetett és szigorúan ellenőrzött üzemünkben gyógynövényekből szörpöket, és lekvárokat készítünk, természetes anyagok felhasználásával. Célunk, hogy termékeink ne csak nagyon finomak, de egészségesek, gyógyítók legyenek.” Az előadás után a 5 féle bio szörpöt és 2 féle lekvár lehet megkóstolni, majd megvásárolni. Együttműködő partner a VinoPiano www.vinopiano.hu A VinoPiano azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy a MAGYAR KÉZMŰVESSÉG megőrzése érdekében megismertesse, bemutassa Magyarország legjellegzetesebb kézműves Pincészeteit és kitűnő Borászait. A kézműves bor hordozza készítője kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta a terroir és az évjárat is jól felismerhetővé válik. Kínálatunk soraiban olyan borász családok termékeit mutatjuk be, amelyek többsége csak a VinoPiano által érhető el illetve kóstolható meg.
 Zöld-IQ 01. - A reciklált város Polyák Levente, a Lakatlan (KÉK - Kortárs Építészeti Központ) alapító kurátorának előadása, majd a Rögtön jövök! Projekt Galéria Adaptív város című kiállítás megtekintése


A reciklált város:  Budapesten  járva az ember lépten-nyomon lakatlan irodaházakba, üzletekbe, ipari komplexumokba, középületekbe botlik az ember - a tér pazarló, egyenlőtlen elosztása egyre nyilvánvalóbbá válik. Az utóbbi években a pénzügyi források hiánya arra késztetett számos állami szervet, önkormányzatot illetve magántulajdonost, hogy újraértelmezzék létező infrastruktúrájukat és új funkciók és szereplők segítségével reaktiválják azt.A „köztes hasznosítás” fogalma számos nyugati országban széles körben ismert és használt fogalom mind a nagyvárosok lakói, a városi terek használói , mind a város erőforrásainak programozói, a városfejlesztés szakmai és politikai döntéshozói között. A kifejezés azt az átmeneti időszakot írja le, ami az ingatlan megüresedésétől új, hosszútávú funkciójának megtalálásáig (vagy épp az épület lebontásáig) tart. Az ingatlan új életciklusba lép, mikor átmeneti használói újraértelmezik, aktiválják, reciklálják azt: egy repülőtéri hangárból eseményhelyszín lesz, egy áruházból cirkuszi iskola, egy bevásárlóközpont  üzlethelyiségéből műterem. A térnek, mint a városok egyik legfőbb erőforrásának, alternatív hasznosítási módjairól Polyák Levente, a Lakatlan (KÉK - Kortárs Építészeti Központ) alapító kurátora beszél. Az előadást követően látogatást teszünk a Rögtön jövök! Projekt Galéria Adaptív város c. kiállításán (1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.). Honlap: lakatlan.kek.org.hu email: lakatlan@kek.org.huRe Art Műhely (Re-Art, Re-Art workshop)
Lengyel András, Koronczi Endre Lengyel András
"Mail-art = Minden nap karácsony!" - az idézet Lengyel Andrásé, /mondanunk sem kell, hogy képzőművész/, aki 2014. január 21-én volt vendége az Újratervezés projektnek. A program keretében kiállítás nyílt, a közönség pedig izgalmas beszélgetést hallhatott a művészet, a történelem, a szellemi áramlatok és a tárgyak újrahasznosításáról. Lengyel András a legendás Rózsa kör alapító tagja, a Kádári kultúrpolitikai rendszer tűrésküszöbét feszegető kiállítások és akcióik aktív résztvevője. A magyarországi fluxus művészet és happening egyik meghatározó alakja. Fotóalapú grafikái ebben az időszakban a konceptualista művészet hatását mutatják. 1979-ben bekapcsolódott a nemzetközi mail-art hálózat tevékenységébe. Első mail-art küldeményeiben már megjelenik a könyv-forma, amely később művészetének legjellegzetesebb tematikáját adja. Lengyel András jelentős szellemi újrahasznosító, könyvtárgyai és a felhő múzeum koncepciója meghatározó jelentőségűek a kortárs magyar képzőművészetben. A programon láthatják Lengyel András meghatározó alkotásait és a beszélgetés keretében megismerhetik az alkotói módszerét. A beszélgetés alatt megnyíló Lengyel András kiállítás január 28-ig volt megtekinthető

Fotók a kiállításról és az estről:
A fotókat Elekes Károly és a Tat készítette Koronczi Endre


Koronczi Endre művészetének első szakaszában a tárgyak, felületek, események, emberek, mozgások között létrejövő bonyolult és az idő dimenziójával árnyalt kapcsolatokat először festészeti eszközökkel vizsgálta, majd áttért eredetileg hétköznapi tárgyak használatára, illetve a hétköznapi helyzetek fotóval történő dokumentálására. 2003-tól újabb pályaszakasz kezdődött a Csettegő-szépségverseny public art esemény megrendezésével, a nyomhagyás vizsgálatának terepe a társadalmi mező, az emberek közti kapcsolat lett. Ezekben a munkáiban általában saját arcát, testét viszi vásárra. Koronci Endre módszere a kitárulkozás és a folyamatos önre flexió: önarcképeiben és csoportportréin saját tükörképét figyeli, figyelteti. 2000-ben elindította az http://www.ikon.hu/ online szolgáltatást, mely a kortárs képzőművészeti intézmények számára lehetővé teszi, hogy a rendezvények időpontjait összehangolják, egymással egyeztessék. 2014. február 04. 18.00 óra. Tat Contemporary Art Gallery, Budapest, Semmelweis utca 17.
 
Fotók a kiállításról és az estről:Újratervezés workshop Ploubuter Park: nevet az a kísérleti zóna kapta, mely egy újonnan felfedezett faj vizsgálatára ad lehetőséget. Az elnevezés elsősorban a szituáció műfaji meghatározásában kíván támpontot nyújtani a kísérleti, tudományos céllal létrehozott létesítmények analógiájára. A Ploubuter Park kialakítása az egyedek természetes környezetükben, eredeti lelőhelyükön történő megfigyelésein alapul. A tapasztalatok összegyűjtése és kategorizálása céljából rengeteg olyan felvétel és dokumentáció készült, melyek a vizsgált egyedeket természetes előfordulási környezetükben mutatják. A lelőhelyek jellemzői, a körülmények többnyire döntően befolyásolják azokat a tulajdonságokat, melyek alapján az egyedek rendszerezhetővé válnak. A vadon élő és szabadon szárnyaló típusoktól a fogságba esett, illetve tenyésztett vagy domesztikált változatokig nagyon színes a paletta. A lelőhelyek sokfélesége és az emberhez való viszonyuk alapján jellegzetesen különböző csoportok különíthetők el. Léteznek a természetben élő csoportok, melyek lehetőség szerint kerülik az ember társaságát, vannak a szabadon születő, de később fogságba esett alfajok, vannak csoportosan és magányosan élők, vannak lakott területeken, az ember közvetlen közelségében élők, és olyanok, melyeket az ember saját szolgálatába állított, sőt vannak tenyésztett és mesterségesen szaporított alfajok is a legnagyobb fogyasztási index-szel rendelkező területeken. A megfigyelések alapján egy rendszertani szerkezet állítható fel (Taxonomia), mely az egyedeket tulajdonságaik és jellemzőik szerint osztályozza: magashegyi~, mezei~, vízalatti~ és vízfelszíni~, rab~ ill. fogságba esett, lakótelepi~ ill. lakóparki~, dolgozó~, zacskófa és zacskóbokor, háziasított~, tenyésztett~, stb.
A jelenség mindenki számára ismert. Többnyire városi környezetben, a heves fogyasztás csomópontjaiban születnek az egyedek, majd onnan elszabadulva, önálló éltre kelnek, átlényegülnek és elkezdődik saját történetük. Némelyek a szülőhelyük közelében maradnak, de sok hosszú kalandos útra indul vagy az ember szolgálatába áll. Ekkor már minden egyed saját személyiséggel bír, mozgásuk, színük és egyéb tulajdonságaik teljesen egyedivé teszi őket. A könnyű, szinte testetlen lények önálló lelkekként kezdenek élni. Mozgásuk mindenféle szabályosságot és ismétlődést nélkülöznek, így az élő organizmusokkal azonos jellemzőket mutatnak.
A lelkek összetevői a könnyű, hártyaszerű, áttetsző burok (a zacskó) és az ezt tartalommal megtöltő fuvallat (a szél). E két alkotóelem szerencsés találkozásából kelnek életre a vizsgálat tárgyát képező lelkek. Az anyagtalanság, a szinte megfoghatatlan könnyedség jellemzi az alkotóelemeket. A zacskót a szél tölti meg élettel, a szelet a zacskó teszi megmutathatóvá. A lelkek a létezés és a vízió határán lebegnek.
 • A zacskó a tárgyak képzelt hierarchiájának valahol a legalján elhelyezkedő hitvány jelenség. Az a tárgy, mely nem a feladatának befejeztével válik szemétté, hanem eleve szemétnek születik.
 • A szél a megfoghatatlanság, az anyagtalanság és ezáltal az eszmeiség szimbóluma. A szél soha nem válik láthatóvá, mindig csak a következményeit érzékeljük: a fák lombjának suhogását, az arcunkat simogató fuvallatot, stb.
A Ploubuter Park vizsgálati területe négy részből áll. Az első és a második az alkotóelemek, a zacskók (InSitu) és a szél (Ventus) természetes környezetében történő megfigyelésének dokumentációját bemutató álló- és mozgókép-sorozat. A harmadik a hosszan tartó megfigyelések alatt szerzett tapasztalatok és eredmények összegzése, a lelkek osztályokba sorolásával alkotott rendszertani váz (Taxonomia), a negyedik pedig a lelkek tulajdonságai, a mozgásukban felfedezett törvényszerűségek alapján felépített installáció (Ploubuter Park), mely egy mesterséges, telepített környezetben, kontrollált viszonyok között teszi lehetővé a további megfigyeléseket.
A lelkek tulajdonságainak, jellemének tanulmányozása egy örömteli, élményszerű feladat. A zacskók mozgásának szemlélése során egy önmagát soha nem ismétlő balett tárul elénk. Ha az előadás hatása alá kerülünk, könnyű észrevenni a zacskók táncában a szabadság költői megnyilvánulását.
A felfedezett faj egyedeinek folyamatos jelenléte, a lelkek állandó részvétele a hétköznapi életünkben egy újabb metafora felállítására ad lehetőséget. A zacskók formájában életre kelő lelkeket a Szentlélek modern megjelenésének is tekinthetjük. A keresztény ikonográfiában a galamb (Columba livia domestica) a Szentlélek hivatalos szimbóluma. Kicsit merész kulturális fordítás eredményeképpen a Szentlélek megtestesülésének mai, jellemzően fogyasztói környezetünkben az újonnan felfedezett faj egyedeit, a zacskókat tekinthetjük. Az életre kelő, fellelkesülő zacskók átszellemült szemlélése indokolta, hogy a Ploubuter Park két változata szakrális térben kerüljön felépítésre: a Kiscelli Múzeum Templomterében és a somorjai At Home Gallery / Zsinagóga kiállítóterében.


Re Art Műhely (Re-Art, Re-Art workshop)
Gulyás Andrea, Hegedus Ioan Andrei, Kántor Anita, Tornyi Gergő 

 
A RE-Art: több képző- és iparművészeti kiállítás megvalósítását jelenti, ahol a programok fő eleme az újrahasznosítás és a tudatos gondolkodás erősítése. A RE-Art programok keretében az alkotókkal műhelybeszélgetésre és közös alkotói gondolkodásra, munkára is sor kerül. A magyar alkotóművészek legfiatalabb generációjának viszonya a művészet múltjához, jelenéhez, jövőjéhez. A beszélgetés keretében megismerkedhetnek a művészek munkamódszerével, a gondolkodásuk instrumentumaival, a szellemi újrahasznosítás irányaival a kortárs alkotások terén. A beszélgetést Völgyi Anna művészettörténész hallgató moderálja.
Fotók a kiállításról és az estről:

GULYÁS Andrea: Precízen, némely elemében már-már hiperrealisztikusan megfestett művei René Magritte mágikus realizmusát, Giorgio de Chirico metafizikus festészetét idézik. Meghökkentően felnagyított tárgyai szimbolikus jelentőségűek, képei elgondolkodtatóak, egy egészen elvont, magával ragadó világot tárnak elénk. Az óriási realisztikus emberi szervek, oda nem illő elemek, bizonytalanul kitágított terek, ambivalens anyagok és testek, kifordított tárgyak egészen egyedi asszociációkra adnak lehetőséget. Gulyás Andrea 1986-ban született Budapesten. 2006-tól a Novus Művészeti Iskola növendéke volt, amelynek befejezésekor OKJ-s grafikus szakvizsgát tett. 2008-tól az egri Eszterházy Károly Főiskola képi ábrázolás, grafika szakirányára járt, amelyből 2012-ben szerzett BA diplomát. 2012-től ugyanitt tanul vizuális – és környezetkultúra – tehetségfejlesztő tanár mesterszakon. 2011-ben az Országos Művészeti Diákkonferencián harmadik helyezést ért el, 2013-ban ugyancsak az OMDK-n Eger város különdíjával jutalmazták alkotását. 2011-12-ben az egri Hallgatói Galériában került megrendezésre egyéni kiállítása, csoportos kiállításokon 2007 óta szerepel műveivel, kiállított többek között a budapesti MAMÜ Galériában több ízben is, a Karinthy Szalonban, a szentendrei Régi Művésztelep Galériában, valamint a Millenáris parkban, az egri Forrás Galériában, a Templom Galériában, és 2010-ben részt vett az I. Székelyföldi Grafikai Biennálén Romániában, 2011-ben a III. Víz és Élet Képzőművészeti Biennálén Baján, a XXV. Miskolci Grafikai Triennálén, illetve az I. Rajz és Képgrafikai Biennálén Győrött, 2013-ban pedig a Budapest Art Expo Friss rendezvényen Szentendrén, valamint a Salgótarjáni Tavaszi Tárlaton.


HEGEDUS Ioan Andrei Nonfiguratív festményein a színek legcsodálatosabb árnyalatai vibrálnak. Fantasztikus érzékkel helyezi egymás mellé élénk vonalait, formáit, művei mozgalmasak, dinamikusak és magával ragadóak. Itt-ott felvillanó színkontrasztjaival, uralkodó színakkordjaival és egymásba fonódó, egymásba olvadó, lüktető alakjaival képei súlyosak, ugyanakkor harmonikusak. 
1989-ben született Máramarosszigeten, Romániában. Gyermekkorát szinte végig ott töltötte, majd családjával Budapestre költöztek. Itt kezdte el az általános iskolát is, amelyet Mezőberényben folytatott, és itt kezdte meg grafikai tanulmányait is Papp Zoltán grafikusművésznél. 2009-ben Békéscsabán érettségizett a helyi Művészeti Gimnáziumban alkalmazott grafika – képgrafika szakon, és ugyanebben az évben nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszékére, ahol festő szakirányon végzett 2013-ban, Szabó Tamás, Roskó Gábor és Gál Lehel tanítványaként. 2009-ben és 2012-ben is a Művészeti Diákköri Konferencián III. helyezést ért el, utóbbin festészet, fotó és tűzzománc kategóriában is, s ugyanebben az évben a Magyar Tudományos Akadémia pályázatán a II. díjat is elnyerte. 2010-ben jelen volt a Csongrádi Művésztelep alkotói között, Szegeden 2011-12-13-ban is volt egyéni kiállítása, emellett pedig számos csoportos kiállításon szerepeltek művei a városban. 2011-ben a III. Kis Képek Nemzetközi Kiállításon vett részt Szerbiában, s ugyanebben az évben a Kortárs Művészeti Kiállításon Rómában.
 
KÁNTOR Anita Kántor Anita invenciója mára már-már védjegye, hogy legtöbb festménye alapjául már előre nyomott mintás vásznat használ, hogy aztán hatalmas képein az eleve adott mintázatot, vonalakat, formákat felhasználva és újraértelmezve és azokhoz újabb figurákat hozzáfestve egészen új kontextust, helyzeteket alkosson. „Hagyományos” képeire is jellemző viszont, hogy egyedi terekben, dimenziókban gondolkodik, vagy éppen megfosztja figuráit eredeti kontextusuktól, ezzel elidegenítve őket vagy éppen haszontalanná téve mozdulataikat. Vegyes nyári tárlatunkon egyik különösen nagy volumenű munkája is megtekinthető, amelyen több mint egy évig dolgozott: két méteres vásznára számtalanszor ráfestett, belekarcolt, visszakapart, alkalmazott festéket, krétát, sőt még kristálycukrot is!
1985-ben született, 2005-ben érettségizett a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában Debrecenben, 2012-ben szerzett BA diplomát az egri Eszterházy Károly Főiskola képi ábrázolás szakán. Ettől az évtől ugyanitt vizuális- és környezetkultúra szakon mesterszakos hallgató, mesterei Kővári Attila, Erőss István, Kopasz Tamás. 2011-ben az egri Hallgatói Galériában, 2012-ben a budapesti Galéria IX.-ben, 2013-ban pedig Tornyi Gergővel egyetemben az indonéziai Gallery Katamsiben, Yogyakartában volt egyéni kiállítása, ahol az egyetem különleges művészeti ösztöndíjával tölthetett el fél évet. 2004-ben az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 5. helyezettje volt rajz kategóriában, 2012-ben első díjat nyert el a Művészeti Diákköri Konferencián Egerben, az Országos Művészeti Diákköri Konferencián pedig a 2. helyen végzett 2013-ban. Emellett műveivel szerepelt számos csoportos kiállításon a fővárosban a Magyar Művelődési Intézetben, a Friss Galériában, illetve a Karinthy Szalonban csakúgy, mint Egerben a Művészetek Házában, a Művelődési Központban, a Flóra Szállóban, a Templom Galériában, valamint a romániai Gyergyószárhegyen a Lázár-Kastélyban.


TORNYI Gergő Tornyi Gergő pasztózus ecsetkezelése a múlt század eleji alkotók munkáit idézik, vad, élénk, bátran egymás mellé helyezett színeivel festményei a Nyolcak, illetve a Kecskeméti Művésztelep hajdani alkotóinak munkáit juttatják eszünkben. Témái azonban egészen eltérőek és meglehetősen nyersek és meghökkentőek: nyers csirke szárnyakat, levágott marhafejeket tanulmányoz és fest, ezeket variálja, absztrahálja, kollázsokat készít belőlük, ezzel egy, a külvilágtól elszakított, önálló művészi térbe helyezve őket. Egyedi tematikája folytán tárgyai szimbólumokká avanzsáltak képein, emberi mivoltunkra mutatnak rá, állatias oldalunkat domborítják ki.
1990-ben született Berettyóújfaluban, 2012-ben szerzett BA diplomát az egri Eszterházy Károly Főiskola képi ábrázolás szakán, s ugyanettől az évtől vizuális- és környezetkultúra szakon mesterszakos hallgató, mesterei F. Balogh Erzsébet, Kopasz Tamás. 2013-ban az egri egyetem ösztöndíjas hallgatójaként az indonéziai Yogyakarta városában tölthetett el fél évet. Képeivel csoportos kiállításokon vett részt 2011-ben az egri Flóra Szállóban, valamint a budapesti Ráday Könyvesház Galériában, 2012-ben a Karinthy Szalonban és az egri Templom Galériában, 2012-ben kiállított a gyergyószárhegyi művésztelep kiállításán Romániában, 2013-ban a Salgótarjáni Tavaszi Tárlaton, s az indonéziai Gallery Katamsiben, Kántor Anitával közösen.


Re Art Műhely (Re-Art, Re-Art workshop) IV.
Tomcsik Judit és Tóth Veronika szobrászművészek


 A RE-Art: több képző- és iparművészeti kiállítás megvalósítását jelenti, ahol a programok fő eleme az újrahasznosítás és a tudatos gondolkodás erősítése. A RE-Art programok keretében az alkotókkal műhelybeszélgetésre és közös alkotói gondolkodásra, munkára is sor kerül. A RE-Art: több képző- és iparművészeti kiállítás megvalósítását jelenti, ahol a programok fő eleme az újrahasznosítás és a tudatos gondolkodás erősítése. A RE-Art programok keretében az alkotókkal műhelybeszélgetésre és közös alkotói gondolkodásra, munkára is sor kerül. A magyar alkotóművészek legfiatalabb generációjának viszonya a művészet múltjához, jelenéhez, jövőjéhez. A beszélgetés keretében megismerkedhetnek a művészek munkamódszerével, a gondolkodásuk instrumentumaival, a szellemi újrahasznosítás irányaival a kortárs alkotások terén. 
Tomcsik Judit 1980-ben született Sátoraljaújhelyen. 2008-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, szobrász szakán, mestere Rétfalvi Sándor volt. 2002 óta kiállító művész. Tóth Veronika nőiesen törékeny szobraihoz természetes anyagokat alkalmaz, beleértve a ragasztóanyagokat és lakkokat, gyantákat is, amelyeket a rögzítéshez használ. Plasztikái virág szirmokból, levelekből, fás és lágyszárú növényi részekből állnak. Tóth Veronika 2010-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar, Szobrász szakán, mestere Palotás József DLA szobrászművész volt. 2011-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar, Doktori Iskola hallgatója, témavezetője Varga Ferenc szobrászművész DLA Habilitált egyetemi docens.

Fotók:Zöld-Fal Projekt, 2014. április


Re-Make Koncert, Re-Peta gasztroműhely, Re-Peta Gasztro show,  Légy kreatív alkotói programok
Re-Make Koncert, Re-Peta Gasztro show, Újratervezés projektzáró események

Közlemények, közzétételek:


  Tapasztalatok:


Kiemelt érdeklődés mellett elindult az Újratervezés projekt. Különleges "zöld" ételek készültek a RE-Peta gasztroműhelyben, amiket a közreműködők, érdeklődők meg is kóstolhattak. Valamennyi étel az egészséges életmód, a környezettudatosság és társadalmi el- és befogadás szükségességére hívta fel a figyelmet. Két alkalommal, legközelebb 2014. április 19-én biovilág célnak megfelelően bioételek gasztronómiai bemutatására és kóstolására kerül sor. Bioszörpök, bioélelmiszerek között külön sikere volt a mézes-sütőtökös, biotúrós rétesnek, a sütőtökkrémes, sajtos tekercsnek, az ökológiai gazdaságból származó húsételeknek. A bemutató az egészséges élelmiszerlánc szerepére, a fogyasztóvédelem és a tudatosság és igényesség erősítésére hívta fel a figyelmet. Elindult a  Re-Make manuális műhelymunka és alkotóház program is, ahol a street art, green art, land art legkiválóbb hazai alkotói, és pedagógus szakemberek vezetésével elsősorban a belvárosi családok, a Belvárosban tanuló diákok és a Belvárost látogató turisták, családos gyerekek, fiatalok és az aktív korosztályok bekapcsolódhatnak a projekt célkitűzéseinek megvalósításába, a tudatosság erősítésébe. A műhelymunka keretében újrahasznosított anyagokból – látszólag hulladéknak, kacatnak tűnő tárgyakból – készülnek kreatív művészeti tárgyak. A foglalkozások keretében tárgyak készítése. A programelem legfontosabb és legfogékonyabb korcsoportja a 4-14 éves gyermekkorosztály. Őket két kabalafigura Re Peti és Re Petra vezeti be a környezettudatosság, az újrahasznosítás a street Art, Green Art és a Land Art izgalmába játszó és foglalkoztató programok keretében.