ÖRMÉNY TRADICIONÁLIS KONYHA
Az örmény a világ egyik legősibb népe. Sajátos nemzeti kultúrával rendelkezik. A történelmi Örményország területén Kelet és Nyugat Örményország, Perzsiai örmények, Arcah és a Kilikiai örmény szokások mind meghatározóak voltak az örmény konyha kialakulására. Az évszázados hagyományokat megőrizve az örmény konyhának óriási ételválasztékával a világ egyik legrégebbi konyhájának számít. Az örményeknél még ma is első helyen áll a kenyér fogyasztása. Sok helyen – így például Arcahban – ahelyett, hogy azt mondanánk, reggelizem, ebédelek vagy vacsorázom, így fogalmaznak: kenyeret eszem. Kedvenc kenyerük a lavas, ez a hosszúkás, három-négy milliméter vastagságú, magas kalória tartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok évezredek óta. A tudomány anyáról lányra öröklődik. Érdekes az ebédre fogyasztott ételek sorrendje. Gazdag és sok ízű a menü, ám nagyon is vigyáznak arra, hogy szakaszosan terheljék meg a gyomrukat. Az étkezést az emésztést elősegítő levessel és az előételekkel kezdik, melyeket étvágygerjesztő tálak követnek. Ekkor kerül sor a tobzódásra az ízek világában. Ezután azonban már csak olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyek nem ingerlik tovább az emésztőrendszert, sőt inkább nyugtatják, pihentetik a gyomrot. Az ételek ízét befolyásolja, hogy hagyományos földbe süllyesztet (tonir) tűzhelyben, vagy esetleg agyag edényben készítik el. Örményországban elterjedt az agyag edények használata.